חיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מושגים בעולם החשמל של התאורה

כאשר אנחנו מתכננים לעצמינו חללי תאורה בפרט שנגיע לנושא של סרטי לד מגנטים ועוד נשמע הרבה על מתח נמוך, ננסה בבלוג זה להביא את המושגים והבנתם.

הספק החשמל בנוי מזרם החשמל שזורם ומתח החשמל שמניע את הזרם. מכפלה של הזרם במתח נותן לנו את ההספק.

זרם: נמדד ביחידת אמפר (A)

מתח: נמדד ביחידת וולט (V)

הספק: נמדד ביחידת וואט (W)

שאנחנו מדברים על צריכת חשמל, מה שמעניין אותנו זה ההספק, לפי ההספק אנחנו יודעים לחשב כמה כסף נשלם בסוף החודש על הצריכה. כאמור ההספק מורכב מהזרם והמתח.

כעת נרחיב בנושא של המתח. מתח הקווי חשמל הביתיים בארץ הוא 230V זה המתח שיש לנו בשקעים בבית וכל נקודות החשמל. כאשר אנחנו רוצים לחבר מוצרי חשמל במקומות שיכולים לבוא במגע עם בני אדם לא נוכל להשתמש במקור מתח של 230V מחמת סכנת התחשמלות, לכן נרצה להוריד את המתח לרמה של מתח נמוך (מתחת ל 50V). וכאן נכנס לתמונה שלל האפשריות, יש לנו היום פסי לד של 12V, 24V 48V

ונשאלת השאלה למה לעשות בכל כל ברבה אפשריות ומה ההבדל ביניהם?

דבר ראשון חשוב לי להדגיש כי המתח לא משפיע בכלל על ההספק. אם קיבלתם פס לד בעל הספק של 15W הוא תמיד יהיה 15W  לא משנה באיזה מתח (מה שכן ישתנה זה חלוקת המתחים הפנימית).

 הייתרון של מתח גבוה הוא שהוא יודע לפצות על הפסדי חשמל. נסביר. על כל מוליך חשמלי יש הפסדים של חשמל כלומר החוט המוליך גונב קצת מהחשמל. לצורך הדוגמא אם שלחנו חשמל במתח של 230 וולט בחוט בעל עובי 1.5 מ"מ ובאורך 500 מטר נקבל בצד השני של החוט רק 200 וולט, 30 וולט נגנב לנו בדרך ע"י החוט עצמו. במתח גבוה בדרך כלל זה לא משפיע עלינו כי נצטרך להשתמש בחוטים ממש ארוכים כדי להרגיש את הירידה. אבל במתח נמוך נרגיש את הירידה בצורה ממש מהירה. פס לד של 12V   עם מוליך חשמלי בעובי של 1 מ"מ אחרי 10 מטר כבר יהיה ניחות ונקבל אולי 9 וולט מה שיגרום לתאורה לעבוד ממש חלש, זה ירידה של 30% ממש הרבה.

במתח של 24V נוכל למשוך קצת יותר, אולי אפילו 20 מטר עד שנרגיש את הירידה, במתח של 48V נוכל עוד יותר למשוך למרחקים גדולים יותר.

החיסרון שנרגיש בעיקר בפסי לד הוא החלוקה הפנימית של הפס לד, ככל שהמתח יהיה גבוה יותר כך יגדל המרחק בין נקודת חיתוך אחת לשנייה, ככל שהוא יהיה נמוך יותר יהיה לנו יותר אפשרות תמרון בחיתוך.   

דילוג לתוכן